Ana içeriğe atla

Otomobil Piyasasında Reel Fiyatlar Düşmeye Devam Ediyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’da yayınlanan ilanlardan hareketle hazırlanan ve ikinci el otomobil piyasasının genel durumunu, fiyatlarını, arz ve talep dengesini; araç sınıflarına, yaş gruplarına ve yakıt türlerine göre analiz eden ‘’Otomobil Piyasası Görünümü’’ raporunda son dönemde otomobil piyasasında yaşanan değişimler incelendi. 

Otomobil Piyasasında Reel Fiyatlar Düşmeye Devam Ediyor

Rapora göre satılık otomobil reel fiyatı geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 8,5 bir önceki aya göre ise yüzde 6 düşmüştür. Öte yandan, otomobil cari fiyatı geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 50,9 artmış, Aralık ayına kıyasla ise değişmemiştir. 

Otomobil Piyasasında Reel Fiyatlar Düşmeye Devam Ediyor

Ocak ayında ortalama otomobil fiyatı 860 bin 443 TL olmuştur. Otomobil talep endeksi Aralık ayına kıyasla yüzde 5,6 artmıştır. Otomobil piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlediğimiz satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı 0,8 puan artarak yüzde 17,7 olmuştur. Bu göstergenin detayları incelendiğinde ilan sayısı azalırken satılan otomobil sayısının arttığı görülüyor. 

Otomobil Piyasasında Reel Fiyatlar Düşmeye Devam Ediyor

Reel Satış Fiyatları Düşmeye Devam Ediyor

Enflasyondan arındırıldığında otomobil ortalama reel fiyatının yedi aydır düştüğü görülüyor. (Şekil 1-sol panel). Reel fiyat endeksi Aralık ayına kıyasla yüzde 6 azalarak 198 olmuştur. Reel fiyatlardaki yıllık artış oranı da düşmektedir. (Şekil 1-sağ panel). Mayıs’ta yüzde 47,9’a ulaşan artış oranı takip eden aylarda sürekli azalarak Ocak’ta yüzde -8,5’e gerilemiştir. 

Şekil 1: Ortalama otomobil reel fiyatı (2020 Ocak=100) (Sol panel), ortalama otomobil reel fiyatının yıllık değişimi (%) (Sağ panel)

Otomobil Piyasasında Reel Fiyatlar Düşmeye Devam Ediyor

Kaynak: sahibinden.com, Betam

Ortalama Otomobil Fiyatında Yatay Seyir

Otomobil fiyatları ve fiyatlardaki yıllık artış oranı düşmektedir (Şekil 2). Ortalama otomobil fiyatı önceki üç aydaki düşüşün ardından Ocak’ta neredeyse değişmemiştir. Aralık’ta 860 bin 480 TL olan ortalama otomobil fiyatı Ocak’ta 860 bin 443 TL’ye gerilemiştir (Şekil 2 -sol panel). Benzer şekilde otomobil fiyatlarındaki yıllık artış oranı da düşmektedir. Aralık’ta yüzde 65,9 olan yıllık artış oranı Ocak’ta yüzde 50,9’a gerilemiştir (Şekil 2- sağ panel). 

Şekil 2: Ortalama otomobil fiyatı (TL) (Sol panel), ortalama fiyatının yıllık değişimi (%) (Sağ panel) 

Otomobil Piyasasında Reel Fiyatlar Düşmeye Devam Ediyor

Kaynak: sahibinden.com, Betam

Otomobil talep endeksi Kasım ve Aralık’ta olduğu gibi Ocak’ta da yükselmiştir. 2024 Ocak’ta talep endeksi önceki aya kıyasla yüzde 5,6 artarak 98,3 olmuştur. Ancak, talep endeksi bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,6 düşük olduğu ortaya çıkıyor. (Şekil 3)

Şekil 3: Talep göstergesi (2020 Ocak=100)

Otomobil Piyasasında Reel Fiyatlar Düşmeye Devam Ediyor

Kaynak: sahibinden.com, Betam

Otomobil Arzı Azalırken Satılan Otomobil Sayısı Arttı 

Satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı bir önceki aya kıyasla 0,8 puan artarak yüze 17,7 olmuştur. Bu artışın arka planı incelendiğinde satılık otomobil ilan sayısının yüzde 1 azaldığı, satılan otomobil sayısının ise yüzde 3,5 arttığı görülmektedir. (Şekil 4)

Şekil 4: Satılan otomobil sayısının satılık otomobil ilan sayısına oranı (%) (Sol panel), satılan ve satılık otomobil sayısı (Sağ panel) 

Otomobil Piyasasında Reel Fiyatlar Düşmeye Devam Ediyor

Kaynak: sahibinden.com, Betam

Otomobil piyasasının bir diğer canlılık göstergesi olan kapatılan ilan yaşı diğer göstergelerin ima ettiğinin aksine yedinci ayda da yükselmiştir. 2024 Ocak ayının verilerine göre kapatılan ilan yaşı bir önceki aya kıyasla 0,3 gün artarak 25,1 gün olmuştur. 

 Şekil 5: Satılık otomobil kapatılan ilan yaşı (Gün)

Otomobil Piyasasında Reel Fiyatlar Düşmeye Devam Ediyor

Kaynak: sahibinden.com, Betam

http://www.ifhaber.com/otomotiv/otomobil-piyasasinda-reel-fiyatlar-dusmeye-devam-ediyor/?feed_id=27836&_unique_id=65dda5a19adaa

sigorta haberleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Zekai Mehmet Tuğtan Oldu

Sigorta sektörünün öncü kuruluşu Anadolu Sigorta’da Genel Müdürlük görevine Zekai Mehmet Tuğtan atandı. Tuğtan, 20 Ocak 2023 itibarıyla yeni görevine başladı. Zekai Mehmet Tuğtan Kimdir? Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan Zekai Mehmet Tuğtan, iş hayatına 2001 yılında Türkiye İş Bankası A.Ş. ’de Stajyer Müfettiş Yardımcısı olarak başladı. 2009 yılında Bireysel Bankacılık Satış Bölümü’nde Müdür Yardımcılığı, 2013 yılında aynı Bölümde Birim Müdürlüğü görevlerinde bulunan Tuğtan, 2017 yılında Çarşı-Bakırköy Şubesi Şube Müdürlüğü’ne atandı. 2018-2021 yılları arasında Bireysel Bankacılık Ürün Bölüm Müdürü, 2021-2022 yılları arasında Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölüm Müdürü olarak görev yapan Tuğtan, aynı zamanda Türkiye İş Bankası A.Ş. Mensupları Emekli Sandığı Vakfı’nda Denetçi, Anadolu Hayat Emeklilik’te Yönetim Kurulu Üyesidir. 2022 yılında Harvard Business School’da Advanced Management Programını tamamlayan Z. Mehmet Tu

Quick Finans 2. El Oto Raporu

2. El oto piyasasının nabzını tutan Quick Finans 2022 yılına ait en çok tercih edilen marka ve modeller ile 2023 yılı ilk çeyreğe ait öne çıkan trendleri paylaştı. SmartIQ tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 2. El oto satış noktalarından elde edilen verilerle oluşturulan raporda tüketicilerin tercihleri analiz edildi. 2022 Yılında En Çok El Değiştiren Marka Renault, Model İse Clio Oldu 2022 Yılında En Çok El Değiştiren Marka Renault, Model İse Clıo Oldu 2022 yılında toplam 3 Milyon 348 Bin araç el değiştirdi. En çok el değiştiren marka sıralamasında ilk sırada 542 bin araçla Renault yer aldı. Renault'yu sırası ile 457 bin araçla Volkswagen, 321 bin araçla Fiat, 249 bin araçla Opel ve 231 bin araçla Ford izledi. İlk 5 markanın toplam el değiştiren araç sayısı içindeki payı %54,1 olarak gerçekleşti. Model sıralamasında ise ilk sırayı 178 bin adetle Renault Clio aldı. Onu 171 bin adetle Fiat Egea, 153 bin adetle VW Passat, 138 bin adetle Fo

Ana Sigorta’dan Tastamam Kasko

Ana Sigorta tarafından tüketici ihtiyaç... Ana Sigorta tarafından tüketici ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan Tastamam Kasko, kaza ve çalınma gibi standart risklere ilave olarak mekanik arıza kaynaklı risklere karşı da teminat sunarken, aynı zamanda sigortalının aracına “geri alım opsiyonu” sağlayan, sektörün ilk ve tek kasko ürünü olma özelliğini taşıyor. Ana Sigorta Genel Müdürü Arda Tuncay “Ana Sigorta olarak hedefimiz yenilikçi ürünlerle müşterilerimizin […] sigorta haberleri https://www.ifhaber.com/sigortacilik/ana-sigortadan-tastamam-kasko/?feed_id=10821&_unique_id=646a78f7e5f97